Teràpia de Joc

Espai d’acompanyament a la infància especialitzat en Teràpia de Joc a Catalunya

Teràpia de Joc

Espai d'acompanyament a la infància especialitzat en Teràpia de Joc a Catalunya

El joc com a base del desenvolupament saludable infantil

Les primeres etapes de la vida, sobretot dels 0 als 6 anys, són decisives. Els infants descobreixen el món a través del joc, observant i explorant tot allò que els envolta. Així comencen a prendre consciència del seu cos i de l’entorn i, sense adonar-se’n, ja estan començant a desenvolupar la major part dels recursos i mecanismes que els acompanyaran durant la vida adulta.

Sabem que si els infants tenen una infància saludable, les fases de desenvolupament per les quals passen són respectades i les necessitats que se’n deriven cobertes, s’haurà plantat la llavor per a una adultesa amb més recursos, confiança i salut emocional.

La infància és sobretot llibertat, joc i descoberta. Les primeres experiències que tenen els nenxs acostumen a ser determinants en el seu desenvolupament i, per això, és essencial tenir cura del seu món emocional, perquè els ajudem a sentir-se segurxs i obrir-se al món amb confiança i ganes de créixer.

Però actualment, pel ritme de vida que portem no és fàcil per a les famílies cobrir aquestes necessitats, i d’aquesta realitat es deriven carències i dificultats que van acompanyant els nenxs en el seu desenvolupament. Alhora que, tal vegada, els infants també poden estar vivint circumstàncies familiars i/o de l’entorn (separacions, dols, hospitalitzacions, processos d’adopció…) que podrien estar alterant el seu equilibri emocional i que reclamen una actuació terapèutica d’acompanyament respectuosa.

La Teràpia de Joc permet a l’infant sentir confiança en la vida i restablir de manera respectuosa el seu equilibri emocional.

Sabem que allò que expressa l’infant, el símptoma, té a veure amb allò que passa en el seu sistema familiar. Per això, l’enfocament del treball que fem parteix de la mirada sistèmica, el que implica un treball amb tota la família.

Cal escoltar l’infant i tenir cura del seu camp emocional, per poder conèixer com viu i percep el món i acompanyar-lo des del respecte en moments de dificultat i/o patiment. Si ho fem, estarem ajudant-los a esdevenir adults més saludables i, en conseqüència, estarem fomentant societats més sanes a nivell psicoemocional.

Aquesta és l’essència de Damara i el que ens defineix com a centre especialitzat a Catalunya en l’acompanyament a la infància a través de la teràpia de joc.

El vostre fillx està passant per alguna d’aquestes situacions?

Moments on expressa molta ràbia, por o tristesa.

Canvis bruscos d’humor.

Agressivitat desmesurada cap a altres nenxs o adultxs.

Ansietat (mossegar-se les ungles, mossegar-se la roba constantment, etc.).

Està vivint una separació o el divorci dels pares/mares.

Té problemes a l’escola.

Ha patit intervencions quirúrgiques, hospitalitzacions… fets que l’han afectat emocionalment.

Ha viscut un procés d’adopció, on la integració familiar, escolar… és complicada.

En tots aquests casos urgeix acompanyar els nenxs i transitar amb ellxs per aquests moments de dificultat. Cal oferir-los un espai on poder expressar el seu món emocional, les seves dificultats, patiments i/o bloquejos; un entorn d’expressió natural i espontània que els permeti sentir-se respectats i acceptats en la seva totalitat. I això és el que passa justament a la teràpia de joc, amb el vincle que es construeix entre el nenx i la terapeuta.

Beneficis per a l’infant:

N

Equilibri emocional i més harmonia a casa i a l’escola.

N

Més empoderament, confiança i seguretat.

N

Es promou l’autoconeixement de l’infant.

N

L’infant aprèn a posar els seus propis límits des de la llibertat.

N

Aprèn a tenir més autoregulació emocional.

N

Millora la seva comunicació i relació amb la família.

N

L’infant aprèn a tenir una referència interna que li permet reconèixer la seva pròpia aprovació i desenvolupar més autosostenibilitat.

Beneficis per als adultxs:

N

Saber com acompanyar el vostre fillx en el seu dia a dia, de manera tranquil·la i pacientment.

N

Disposar de més recursos per tenir una relació millor amb el vostre fillx.

N

Trobar, com a família, la manera d’acompanyar els fillxs des del respecte.

N

Disposar de més eines per acompanyar el vostre fillx tot rebaixant l’ansietat, i aconseguir que senti confiança en la vida i en les relacions.

N

Reducció de la tensió i pressió familiar, fet que fa que tothom estigui a casa més tranquil i relaxat, la qual cosa permet que els fillxs també sentin més serenor i calma interior.

N

Trobar l’equilibri entre els límits i la llibertat.

N

Orientació sobre les etapes de desenvolupament de l’infant i les necessitats bàsiques que se’n deriven.

N

Aprendre a respectar i acompanyar amorosament els fillxs, tal com són.

A Damara acompanyem respectuosament els processos de vida dels infants i les seves famílies i oferim un espai terapèutic basat en el joc i l’expressió que permet acompanyar i restablir de manera respectuosa l’equilibri emocional del nenx.

La teràpia de joc està indicada per a nenxs de 3 a 12 anys. La durada adequada anirà en funció de l’evolució de cada cas en concret.

L’acompanyament sempre es fa des del present i des de la situació que viu l’infant a l’actualitat.

A l’inici de la teràpia no es confronten fets dolorosos, sinó que es posa l’accent a donar seguretat i posar límits i ordre de manera amorosa. Així s’inicia un procés de canvi en el comportament dels nenxs de manera respectuosa.

Fent servir diferents llenguatges (música, pintura, escriptura, contes, teatre…) i a través del joc lliure, la terapeuta ofereix a l’infant un entorn lúdic, respectuós i empàtic i l’acompanya perquè senti més confiança en la vida i comprengui les seves emocions i allò que passa al seu món interior.

Als Estats Units i al Regne Unit és un mètode molt reconegut i molt recomanat especialment a infants que han de seguir un tractament mèdic i/o estan ingressats a hospitals i centres de salut.

La teràpia de joc empodera els infants i els prepara per gestionar situacions adverses. A través del joc i del vincle que es crea amb el terapeuta els infants desenvolupen seguretat i confiança en les seves potencialitats.

Modalitats:

Grupal

Format indicat especialment per a infants que tenen problemes de relació entre iguals.

Individual

Sessions individuals amb l’infant. O amb el pare/mare quan l’infant ho necessita.

PER A MENORS DE 3 ANYS

Els infants menors de 3 anys assistiran a les sessions juntament amb la mare o la figura de vincle primari.

A l’entrevista prèvia podrem valorar el vostre cas i assessorar-vos en l’elecció de la millor opció per recuperar el benestar familiar i del vostre fillx.

INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES: Finalitats: Respondre a les vostres sol·licituds. En cap cas farem enviaments de caràcter promocional o comercial. Legitimació: Consentiment de l'interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Les dades facilitades s'emmagatzemen als nostres servidors gestionats per AFX Solutions. Drets: Podeu retirar el vostre consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les vostres dades i altres drets a centre@damara.cat. Informació addicional: Podeu ampliar la informació a l'enllaç d'Avisos Legals.

Si voleu estar al dia amb les darreres novetats, subscriviu-vos i  us enviarem avís dels nous articles, tallers, xerrades, etc.

Sense spam

Responsable: Nuria Gros de Damara, acompanyament a infants i famílies. Finalitat: gestionar l'alta a aquesta subscripció i l'enviament de les meves publicacions així com correus comercials. Legitimació: és gràcies al vostre consentiment. Destinataris: les vostres dades es troben allotjades a la meva plataforma d'email màrqueting Mailchimp el titular de la qual és The Rocket Science Group LLC, amb seu als EUA (veure política de privacitat de Mailchimp). Podreu exercir els vostres drets d'accés, rectificació, limitació o suprimir les vostres dades tot enviant un email a centre@damara.cat. Informació addicional: Podeu ampliar la informació a l'avís legal i política de privacitat.