Núria Gros Carmona

Coordinadora de DAMARA

Pedagoga i educadora social. Guia Montessori. Terapeuta Gestalt especialitzada en infància i família. Formada en Teràpia del Joc i Sandplay. Pedagoga sistèmica. Formada en constel·lacions familiars individuals i criança ecològica i prevenció psicosocial.

La descoberta vocacional

Vaig iniciar el meu camí professional i vocacional formant-me com a educadora social després d’anys de voluntariat a diferents associacions i ONGs. L’experiència de ser néta d’emigrants andalusos que vivien en barris on la col·laboració i fraternitat era una realitat, va marcar profundament la meva manera de veure i entendre el món. Així com formar part d’una família petita molt unida. Aquestes experiències primerenques em van fer entendre que la col·laboració entre les persones és l’eina per a la transformació social, no l’individualisme ni la competència. Això va fer que escollís dedicar-me a l’àmbit social.

Un cop acabada la carrera vaig decidir marxar a viure a Buenos Aires per formar-me en alfabetització d’adults dins l’educació popular (Paulo Freire) i col·laborar en diferents projectes d’alfabetització d’adults i acompanyament a la infància en barris populars de la ciutat. Vaig aprofitar aquests anys d’intensa descoberta per estudiar a la Universitat de les Madres de Plaza de Mayo i formar-me com a pedagoga i guia Montessori. Internament vaig començar a sentir que l’escola és una gran eina de transformació social. A nivell personal, el canvi de ciutat i l’allunyament de la meva família em va portar a iniciar un procés terapèutic dins la teràpia Gestalt que segueixo actualment.

Després de quatre anys a Buenos Aires vaig tornar a Catalunya, on començo a treballar dins l’àmbit de l’educació lliure, col·laborant i treballant en diversos projectes (La Xauxa Xica, La Mainada…) alhora que inicio la formació en teràpia Gestalt i Gestalt infantil, un camí que durarà quatre anys i que ha significat un abans i un després a la meva vida. En aquest període tinc la sort de formar-me amb la Rebeca i el Mauricio Wild a l’Equador, creadors del centre experimental Pestalozzi.

Durant una etapa que durarà uns quants anys em preparo professionalment en diferents disciplines, totes elles relaciones en l’àmbit de la infància i família: Pedagogia sistèmica (amb el Carles Parellada i la Mercè Traveset), criança ecològica i prevenció psicosocial; teràpia del Joc i Sandplay (Joaquín Blix), constel·lacions familiars individuals… Fet que em porta a deixar el camp de l’educació lliure i entrar en el camp terapèutic formant part de CreaEspai, projecte d’acompanyament a infants i famílies, durant un període de 4 anys.

El projecte DAMARA

Actualment coordino el meu propi projecte: DAMARA, des d’on acompanyo a infants, famílies i centres educatius.

La meva especialitat és l’acompanyament a infants des de la Teràpia del Joc i l’acompanyament sistèmic a les famílies. Així com assessoro projectes educatius que vulguin acompanyar emocionalment i amb més recursos els infants. En aquests moments puc dir que em dedico a allò que és la meva vocació, fet que visc amb un gran compromís i gratitud.

També formo part de l’equip de formació de Senda, participo a l’Encuentro de familias de la Fundación Claudio Naranjo i sóc membre de l’equip de recerca del MES (Moviment Educatiu Sistèmic). També he estat tutora de la formació Infància, adolescència i família de l’Institut Gestalt.

Créixer mentre acompanyo a créixer

L’experiència d’acompanyar a la infància des de l’acceptació i el respecte m’ha requerit un treball d’autoconeixement i aprofundiment personal que m’ha ajudat a estar més present i disponible. Per a mi, els infants han sigut i són uns grans mestrxs ja que gràcies a observar-los i passar moltes estones amb ells he aprés a viure la vida amb un ritme i actituds més saludables.

L’aspecte que més m’agrada de la meva professió és: “Créixer mentre acompanyo a créixer”. Per això, entenc la meva feina en un sentit bidireccional: donar i rebre, ja que qualsevol tasca que impliqui el contacte amb l’altrx, sigui adultx o infant, comporta aquest tipus de relació.

Teràpia del Joc

Els infants descobreixen el món a través del joc, observant i explorant tot allò que els envolta.

més informació

Acompanyament Familiar

Espai adreçat a mares, pares i famílies que us trobeu amb dificultats a l’hora d’acompanyar els vostrxs fillxs.

més informació

Escriu-me per sol·licitar més informació i/o l’entrevista gratuïta de 30min.

INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES: Finalitats: Respondre a les vostres sol·licituds. En cap cas farem enviaments de caràcter promocional o comercial. Legitimació: Consentiment de l'interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Les dades facilitades s'emmagatzemen als nostres servidors gestionats per AFX Solutions. Drets: Podeu retirar el vostre consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les vostres dades i altres drets a centre@damara.cat. Informació addicional: Podeu ampliar la informació a l'enllaç d'Avisos Legals.