L’autoestima en els infants és un aspecte que diàriament observem en els nostres acompanyaments a infants i, per això, aquest mes volem dedicar-li el nostre article.

Un infant amb autoestima és un infant que creix saludable, segur i feliç. Per això volem començar per la base i preguntar-nos què és l’autoestima, una paraula que avui en dia s’utilitza indiscriminadament en el món adult i està força banalitzada.

L’autoestima té a veure amb el conjunt de sentiments, idees i creences que tenim cap a nosaltres mateixes. Tenir autoestima – no cal afegir una bona autoestima- és tenir un bon concepte d’una mateixa i sentir que tenim una vàlua i capacitats. Podem dir, per tant, que tenir autoestima és molt important en la infància i també en l’edat adulta.
Ens centrarem, però, en l’autoestima dels infants. És durant aquesta etapa de la vida quan es construeixen les delx futurx adultx.

Hem començat explicant que tenir autoestima és sentir que tenim una vàlua i unes capacitats. Un infant podrà sentir-la si primer sent que els seus mapares – o adultxs de referència- la tenen cap a ell i el fan sentir valuós i capacitat.

Una qüestió de mirada

Sentir que les seves necessitats i sentiments són atesos, vistos i respectats sense judici és la primera passa perquè un infant senti que allò que li passa té vàlua i, per tant, ell és valuós. No ens cansarem mai de recordar la importància que té reconèixer tot allò que li passa a un infant. Sense una mirada amorosa i confiada per part delxs adultxs esdevé impossible que un infant gaudeixi d’una bona autoestima.

La nostra mirada és vital pelxs més petitxs, que amb autoestima assumeixen reptes i també responsabilitats, toleren millor la frustració i desenvolupen característiques que els ajuden a lidiar amb  el seu dia a dia.

Quan parlem d’aquesta mirada amorosa no ho fem només en contraposició a una mirada excessivament crítica, també a una mirada de poca vàlua o sobreprotectora. Podem estar presents i atentxs a les seves necessitats, però si sobreprotegim a un infant, transmetem una mirada poc valuosa o d’incapacitat i desconfiança cap a les seves capacitats.

Revisar la nostra mirada cap als infants és fonamental per acompanyar-los en la construcció de la seva pròpia autoestima. Per això, volem fer un incís aquí i parlar de la projecció i idealització de l’infant que sovint creem abans del seu naixement. Molt sovint, quan aquest comença a créixer i a desenvolupar el seu caràcter difereix del que esperàvem i ens pot costar acceptar-ho tal com és. Detectar-ho a temps ens ajudarà a canviar la nostra mirada, potser inconscient, que tenim cap a ell i contribuir a la seva autoestima.

Autonomia material i emocional

L’autonomia dels infants és un altre aspecte que influeix molt en el desenvolupament de la seva autoestima i vàlua. És molt import que l’infant vagi sentint que és capaç de ser autònom i fer coses per ell mateix a mesura que creix.

I no només parlem d’una autonomia material relacionada amb accions com vestir-se o menjar sense ajuda. Assumir reptes i sentir-se emocionalment autònom – ho vam veure al gener amb el procés d’individuació- genera una sensació de vàlua i confiança important.

En resum…

Si hem de destacar els punts importants a revisar per part de les famílies pel que fa a l’autoestima dels infants aquests serien:

– Revisar quina és la nostra mirada cap elx nostre fillx: si és una mirada capacitadora, de judici o des d’una etiqueta.
– Observar fins a quin punt és autònom elx nostre fillx tant materialment com emocionalment.

Un darrer apunt sobre l’autoestima. Aquesta no s’ha de confondre amb un orgull neuròtic, que esdevé una cuirassa per tapar aquest sentiment de vàlua. La vàlua, quan la sentim de veritat, no necessita ser exaltada. És un sentiment molt tranquil.

La baixa autoestima en els infants pot revertir-se amb acompanyament i coneixements. Per això, i perquè sabem que és una de les grans preocupació de les famílies que venen al centre, hem preparat per al pròxim 4 de març la formació online ‘Acompanyar l’infant amb baixa autoestima’, on veurem què podem fer com a mapares si elx nostre fillx té una concepció negativa d’ellx mateixa.

Més informació i inscripcions aquí.

Responsable: Nuria Gros de Damara. Finalitat: gestionar l'alta a aquesta subscripció i l'enviament de les meves publicacions així com correus comercials. Legitimació: és gràcies al teu consentiment. Destinataris: les teves dades es troben allotjats en la meva plataforma d'email màrqueting Mailchimp (veure política de privacitat de Mailchimp). Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació o suprimir les teves dades enviant un email a centre@damara.cat. Informació Addicional: Pots ampliar la informació en el avís legal i política de privacitat.

Envia'ns les teves dades per rebre notícies i activitats per a mares, pares i infants.