Els darrers anys la paraula o concepte SandPlay ha guanyat presència en l’àmbit de l’acompanyament i la teràpia infantil. Aquesta eina, que va ser desenvolupada a finals dels anys cinquanta per la psicoterapeuta suïssa Dora Kalff, constitueix una peça fonamental en molts dels processos que encetem a Damara i, per això, aquest mes volem dedicar-li un article al blog.
El SandPlay o ‘caixa de sorra’ és una teràpia no verbal, no racional i projectiva que estableix un espai d’expressió lliure i protegit pels infants. La terapeuta no interpreta, interfereix o dirigeix l’expressió simbòlica de l’infant. Deixa que elxs més petitxs flueixin i juguin en silenci i observa.
El SandPlay resulta especialment útil per identificar i solucionar els conflictes interns, així com per penetrar en les profunditats de la personalitat. Facilita que els temes més profunds de la psique siguin mobilitzats, reconeguts i integrats de manera natural y segura en un entorn de respecte absolut cap a l’infant.
En què consisteix?
Aquesta teràpia utilitza una caixa de fons blau plena de sorra. Les caixes poden ser de fusta o de plàstic, tot i que en aquest darrer cas permeten afegir aigua i modelar la sorra mullada.
En silenci, l’infant va col·locant diferents figures que representen elements o personatges tant reals com fantàstics. Persones, animals, plantes, construccions, mitjans de transport, senyals, divisors naturals com roques o branques, elements fantàstics, personatges de pel·lícules o arquetips… A més elements, major serà la capacitat de representació de l’infant.
Com es pot veure a la imatge anterior, en col·locar les figures a la caixa de sorra, les persones projecten a nivell extern el que necessiten elaborar internament. El procés, la simple acció de col·locar les figures i la seva observació, és terapèutic i sanador.
La teràpia SandPlay es basa en la psicologia de C.G. Jung i en el treball de la psiquiatra infantil Margarita Lowenfeld i defensa que en la profunditat del subconscient de cada persona existeix una tendència natural dirigida a la sanació, el creixement i la plenitud. Si es donen les condicions adequades, aquesta tendència natural s’activa.
I aquestes condicions són les que cerquem a Damara quan treballem amb les nostres caixes de sorra. Com ja sabeu, el respecte és fonamental per nosaltres i, per això, el SandPlay es fa servir sempre que els infants vulguin interaccionar amb la caixa de sorra. Mai s’incita a fer-ho si ells no volen.
Beneficis de la teràpia de SandPlay
La teràpia SanPlay aporta grans beneficis en processos d’acompanyament i teràpia infantil, ja que suposa una forma de representar traumes abans que puguin ser verbalitzats.
Així, alguns dels seus principals beneficis són:
– Els infants creen el seu món intern.
– Facilita el procés d’individuació de l’infant.
– Permet la manifestació del jo.
– L’infant pot obrir, de forma més segura, fets que estan situats a l’inconscient, sense que apareguin tantes resistències.
– Serveix per activar el canvi i la fortalesa interna.
– És un procés d’autosanació. La terapeuta només està present i valida.
– Ajuda a descarregar tensions internes.