Els darrers mesos hem parlat de la importància del joc lliure en els infants i de tots els beneficis que té en el desenvolupament delxs més petitxs, ja que és l’oportunitat pel creixement físic, emocional, cognitiu i social.
Beneficis que sovint, com a mapares, se’ns obliden en una societat plena d’estímuls, activitats i coses a fer. Per això, aquest mes de juliol -i de vacances per a moltxs- volem tornar a destacar la seva importància perquè creiem que cada vegada és més necessari i urgent l’ús responsable de les pantalles i les noves tecnologies en infants i adolescents.
A Damara detectem i atenem cada vegada a més infants que substitueixen el joc lliure per l’ús de videojocs, i això és un problema perquè no tenen el mateix efecte i repercussió que per a unx adultx. Nosaltres som capaçxs de discernir realitat de ficció, el nostre neocòrtex està més actiu pel que tenim més protecció davant les imatges i continguts. El nostre desenvolupament cerebral ens permet tenir una major protecció davant els efectes nocius de les pantalles. També detectem que són molts els infants i preadolescents que han perdut la capacitat de jugar.
Com més aviat passa això, més alarmant és i més ens hem de plantejar no només què podem fer, sinó també què ha passat. Treballar els límits i les addiccions a les pantalles i noves tecnologies implica entendre com hem acompanyat alxs nostres fillxs durant les seves primeres etapes:
– L’hem deixat jugar lliurement?
– L’hem obligat a fer moltes activitats extraescolars?
– Hem fet servir les pantalles com a mitjà per tenir espai per a nosaltres?
Però també implica entendre com està emocionalment aquest infant o preadolescent. Si estan tristos, desmotivats o frustrats és molt més fàcil que caiguin en un ús abusiu de les noves tecnologies, ja que els ajuda a evadir-se i desconnectar de si mateixos i de la realitat.
Com adultxs és important que sapiguem quins són els efectes d’una sobreexposició a les pantalles i les noves tecnologies per treballar límits saludables, que vagin molt més enllà de la prohibició.
De fet, a Damara no en som partidaries de prohibir el seu ús. En primer lloc, perquè som conscients que en una societat com l’actual resultaria pràcticament impossible, però també perquè sabem que poden aportar coses positives, això si, als infants majors de 6 anys. A més, com ja vam veure amb els límits en general, la coherència és fonamental a l’hora d’establir-los. Els límits s’han de complir per part de tots els membres de la família i sovint els adultxs som els primers ‘addictes’ a les pantalles.
Els límits poden variar en funció de cada context i situació, de l’edat de l’infant o adolescent, del contingut i de si estan acompanyant o no, però sí que creiem que hi ha alguns consells que poden ser útils a l’hora d’abordar-los:
- Fomentar el joc lliure sempre que sigui possible.
- Permetre que s’avorreixin.
- Adaptar l’ús a la seva etapa de desenvolupament. No és el mateix l’ús que en pot fer un infant de 3 anys que un de 8 anys.
- Racionalitza el temps que pot passar amb les pantalles i noves tecnologies.
Amb els més grans:
- poder parlar amb elxs fillxs dels avantatges i els inconvenients de les pantalles i les noves tecnologies.
- Retardar tot el possible l’accés al primer mòbil.
- Fomentar la privacitat i evitar que comparteixin fotos personals, no acceptar perfils de desconeguts, mantenir el perfil el màxim privat possible…
- Ensenya-li a respectar els altres i interessar-se per les seves relacions a xarxes, és a dir, estar presents.
No hem d’oblidar mai que l’acompanyament alxs nostres fillxs implica respectar la seva intimitat i dialogar sempre amb ellxs per tal de fomentar la seva autoestima, però també un vincle de confiança.
I aquest vincle és també el que volem crear amb vosaltres amb aquests articles i tot el que fem a Damara. Aquest tema és tan extens que estem publicant una segona part dedicada als efectes de les pantalles en la infància i adolescència. Tanmateix, com sempre, si necessiteu qualsevol cosa i teniu dubtes, ens trobareu a l’altre costat.