Idees per sobreviure a l’experiència
De ben segur, per a moltes famílies, aquests dies es planteja tot un repte: Com estar 15 dies amb els infants, tancats a casa, i sobreviure a l’experiència.
Bromes a part, per a moltes de vosaltres aquesta situació pot comportar un esgotament emocional i físic. Per això, en aquest article intentarem oferir-vos unes pautes i idees per a fer-vos-ho més fàcil.
Preparar l’escenari
Tenir els infants confinats en un pis 15 dies no és un entorn adequat a les necessitats infantils. Els més petitxs necessiten moure’s, saltar, llançar, corre… ja que el cos és el vehicle de relació, aprenentatge i emocionalitat dels nenxs.
Per això, per atendre les necessitats dels petitxs aquests dies a casa, és important que tinguem en compte:
- Habilitar una habitació/espai on puguem posar matalassos, materials tous… on se’ls permeti saltar, fer tombarelles… i delimitar molt clarament que només ho podran fer en aquest espai de la casa. Es tracta de preparar un espai per a les necessitats infantils, perquè els infants es moguin i puguin sentir-se lliures i habilitar-lo perquè hi hagi els menys riscos possibles, i que sigui un espai segur. Cal permetre que els infants es moguin, ja que si no ho fem el malestar emocional anirà augmentant i ens tocarà lidiar amb situacions més complexes: agressivitat, ràbia, malestar, ansietat…
- Jugar a jocs de descarrega amb ellxs. Uns coixins o xurros de piscina poden ser uns grans aliats en aquests moments. Jugar a “batalles” amb els infants els permetrà descarregar emocions que en aquests dies estan més a flor de pell. Per fer aquesta activitat és important que estiguem els adultxs presents i que tinguem en compte que els infants no saben controlar l’agressivitat per si mateixos i els haurem d’acompanyar, parant el joc cada cop que sentim que l’energia és massa alta i ens podem fer mal. No ens hem d’enfadar quan els infants no controlen l’agressivitat. És important acompanyar-los i parar-los de manera pausada i sense crits.
- Aquellxs que disposeu d’una terrassa pròpia o comunitària intenteu passar llargues estones fora. Depenent de la grandària de l’espai podran fer activitats més físiques o menys però el contacte amb l’aire lliure sempre serà positiu.
- Aquests dies intenteu fer un ús moderat de les pantalles, ja que el que sentiu com a un aliat us pot acabar anant a la contra. Tenir en compte que l‘ús de pantalles, sobretot els videojocs, fa pujar la carrega agressiva dels infants, i que en estar confinats no la poden treure de manera física com estan acostumats a fer-ho, l’agressivitat pot augmentar considerablement.
Infants tancats a casa és igual a acompanyament emocional, gestió de conflictes… alhora que és igual a estones de diversió, tendresa…
Són dies difícils per a tota la família. Els adultxs estem preocupats pel virus, per la feina, ens costa parar tants dies… i això, encara que ho intentem dissimular, es nota a l’ambient. Els infants moltes vegades són els catalitzadors del malestar dels adultxs, per això, aquests 15 dies els infants poden expressar més ràbia, por, angoixa…
La bona notícia és que aquests dies tenim un gran aliat amb nosaltres: EL TEMPS.
Acompanyament emocional
Siguem conscients d’aquest temps que tenim per poder fer un bon acompanyament emocional i cobrir una de les necessitats més autèntiques dels nostrxs nenxs: LA PRESÈNCIA.
Tinguem en compte:
1. L’acompanyament emocional
- L’acceptació absoluta de l’emoció que mostren. Entendre que poden estar tristos, enfadats… ja que la situació que estem vivint no és fàcil.
- Presència i disponibilitat per acompanyar de la manera que l’infant necessita. Per exemple: no els agafarem per consolar-los si no volen. Simplement estiguem al seu costat.
- Donar-los temps. No omplir el buit amb paraules del tipus “no passa res”, “no entenc perquè t’enfades ara”…
- Reconèixer verbalment l’estat emocional. Per exemple: “Veig que estàs molt enfadada i entenc que ho estiguis”.
- Respectar que els infants tenen dret a sentir més enllà que nosaltres ho entenguem o no.
2. Lidiar amb els conflictes amb temps i assertivitat
Per aquellxs que teniu vàries fillxs heu de tenir en compte que aquests dies de confinament a casa poden ser una època intensa de conflictes. Ja que, com hem dit a l’inici, estar tancat 15 dies en un pis no respecta les necessitats autentiques dels infants.
Per això, a major malestar, més conflictes. No hem de veure aquesta conflictivitat com a quelcom negatiu, ja que així se’ns farà molt més difícil fer un bon acompanyament. Els conflictes formen part de la vida i és el que ens ajuda a poder arribar a acords davant dues necessitats diferents.
Aquests dies són un bon moment per poder acompanyar els infants en la gestió del conflicte amb temps i de manera assertiva.
3. Paciència, empatia i calma
En aquesta situació que ens toca viure el nostre gran aliat serà la paciència.
Entendre que aquests dies a casa pot haver major malestar, emocionalitat, conflictes… No desesperar-nos i pensar que seran uns “dies de vacances” tranquils, ja que de vegades la fantasia i les expectatives ens poden no fer veure la realitat.
Infants tancats a casa vol dir gestionar conflictes i també moments per jugar i gaudir de la tendresa. Intentem acceptar tot allò que ve de la millor manera, amb una alta dosis de paciència, empatia i calma.
4. Cuidar-nos en el procés
És bàsic que els adultxs estiguem amb la major serenitat possible per fer front als dies que ens venen. Recordeu: com estiguem nosaltres afectarà directament el benestar o malestar dels infants.
Intentem cuidar-nos:
- Buscant punts de suport emocional: la parella, trucar a unx amicx…
- Tenir espais personals i de descans: llevar-nos abans per fer 10 minuts de meditació, portar una bona alimentació, escoltar música…
- Marcar-nos una rutina familiar que ens permeti tenir estones de feina, entreteniment, descans…
5. Però sobretot, aprofitar el moment
Intentem sobretot aprofitar aquesta oportunitat que ens han donat per estar amb els fillxs. A l’actualitat un dels “mals” que està afectant els nostres infants és la falta de PRESÈNCIA I DISPONIBILITAT dels adultxs.
Aprofitem aquest tancament a casa per jugar, abraçar, riure, escoltar i parlar amb els fillxs. De ben segur que per a molts infants això serà reparador i, fins i tot, algunes conductes com excés d’agressivitat, oposicionisme… es poden suavitzar en aquests dies, ja que estarem cobrint una de les necessitats més autèntiques dels nostrxs nenxs: LA PRESÈNCIA.
Ànims i molta calma, paciència i amor per aquests dies!
Per a totes les famílies que sentiu que necessiteu acompanyament i recursos per aquests dies de confinament amb els infants, des de Damara SEGUIM ACOMPANYANT-VOS via ONLINE a través d’Skype, Zoom…
Ens adaptem als horaris on els infants dormen. NO ESTEU SOLXS!
Més informació: centre@damara.cat